Koffie Brazilië Capricornio kent een smaak met een lage zuurgraad (smaken van steenfruit) en een milde body. De koffie is zoet met chocolade en nootachtige smaken (walnoot/ hazelnoot). De Capricornio koffie heeft een zoetheid die doet denken aan rozijnen. Deze lekkere koffieboon uit Brazilië is ideaal  voor een krachtige espresso, maar ook uitermate geschikt voor het maken van cappuccino’s en lattes. De Capricornio is een 100% Arabica koffieboon.

Koffie uit Brazilië

Koffie uit Brazilië..! Niet te missen in het assortiment van Hoeksche Branders. Brazilië is namelijk een traditioneel koffieland en exporteert jaarlijks zo’n twee miljard kilo koffiebonen. En dat zijn aanzienlijke hoeveelheden, want dit komt neer op één derde van de totale wereldproductie aan koffiebonen. Een hele prestatie, want dit land kent al meer dan 150 jaar deze positie als marktleider in de koffieproductie. Het klimaat in Brazilië is ideaal voor de Braziliaanse koffieboon, maar tegelijkertijd kan datzelfde klimaat ook een gevaar voor de koffieboon vormen, want het land lijdt, als enige koffieland, aan periodieke vorstperiodes.

Over

Luiz Saldanha (en zijn partners) is de man achter de koffiesoort Capricornio. Hij heeft Capricornio opgericht in vijf regio’s.
Capricornio heeft de koffieboeren geholpen om hun boerderijen om te vormen tot moderne, ecologische en duurzame boerderijen, waar zij hun koffie volgens de hoogste standaard verwerken.

Door de zeer lage gebieden rond de steenbokskeerkring hebben de koffieplanten meer stress tijdens hun ontwikkeling. Dit leidt tot grote, langzaam gerijpte bessen met verrassend complexe smaak, vergelijkbaar met koffie afkomstig van grotere hoogtes. Door koffiebessen te telen in een minder intens klimaat, kun je de belangrijkste aspecten van hun omgeving beheersen, waardoor de bonen de unieke kwaliteit ontwikkelen.

De Capricornio koffie uit Brazilië, en daarmee al hun twintig partnerboeren, staan voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Dit bewerkstelligen zij door het creëren van waterefficiënte molens en het implementeren van technologieën voor afvalwaterbehandeling. Ook optimaliseren zij alle koffieprocessen om de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te verminderen. De boeren die de Capricornio koffie produceren gebruiken tevens organische meststoffen, energiezuinige machines en irrigatiesystemen.

Het is dankzij uw voorliefde voor zeldzame koffiespecialiteiten dat deze boeren hun gewone inkomsten aanzienlijk kunnen verhogen, waardoor ze hun land verder kunnen ontwikkelen.

UPDATE 2021:
Door zware droogte halverwege het seizoen 2020/2021 met daarop volgend drie vorstgolven in het koffieland Brazilië waren het angstaanjagende tijden voor de koffie oogst. Als gevolg van die droogte, daalde de productie met 40% in vergelijking met de hoeveelheden van vorig jaar, en de vorstgolven troffen 10 tot 15% van de koffiebomen. Hierdoor werden de koffieplanten volledig ontworteld, of stompen slechts enkele centimeters boven de grond af. Deze cijfers zijn gemiddelden, wat betekent dat sommige boeren verliezen hadden tot 80%, terwijl anderen geluk hadden en verwaarloosbare verliezen hadden. Deze slechte oogsten hebben onder andere geleid tot hoger oplopende koffieprijzen in heel Europa.

Hoogte van Capricornio

Deze koffiebes groeit tussen de 450 – 1.200 meter boven zeeniveau.

Verwerking

Deze koffiebessen worden machinaal of met de hand geplukt, waarna de bessen gewassen en gefermenteerd worden.