Koffiebonen uit Brazilië

Steeds meer Braziliaanse koffieboerderijen gaan zich focussen op de kwaliteit van de koffie in plaats van specifiek op de volumes. Zij benaderen het telen, oogsten en het verwerken van de koffiebonen met veel aandacht voor detail.

De hoogte en vulkanische bodem in Brazilië zijn uitstekende voorwaarden voor het verbouwen van de uitgebalanceerde, stevige koffiesoorten waar het land om bekend staat waaronder ook de Brazilië Yellow Bourbon.

Doordat vele regio’s brede en platte landschappen kennen, kunnen boeren gemakkelijker gebruik maken van mechanisatie, wat weer zorgt voor lagere productiekosten. Hierdoor is Brazilië één van de weinige landen met consistente marges in het licht van lagere wereldprijzen.
Het relatief vlakke landschap in veel van de koffieregio’s in Brazilië, gecombineerd met hoge minimumlonen, heeft ertoe geleid dat de meeste boerderijen hebben gekozen voor mechanisch oogsten in plaats van selectief handplukken.

In het verleden betekende dit dat het volledig strippen van de plant de norm was. De mechanische oogstmachines van tegenwoordig worden echter steeds gevoeliger, wat betekent dat boerderijen nu ook alleen volledig rijpe kersen bij elke doorgang kunnen oogsten, wat goed nieuws is voor de producenten in specialty koffies.

Brazilië Yellow Bourbon

Coöperatie COCARIVE ondersteunt de boeren in Brazilië in alle onderdelen van de productieketen. COCARIVE heeft een eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole. Zij gaan ook na welke badges van voldoende kwaliteit zijn om door te gaan voor specialty koffie kwaliteit. Alle ledenboerderijen van COCARIVE hebben het certificaat Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Bovendien zijn ze allemaal gecertificeerd door de Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA). Dit certificaat is een garantie van BSCA dat elk aspect van de arbeid op de boerderij legaal is. Het garandeert ook de implementatie van milieuvriendelijke praktijken op de boerderij tijdens alle stappen van het koffieproductieproces.

Koffie uit Brazilië..! Niet te missen in het assortiment van Hoeksche Branders. Brazilië is namelijk een traditioneel koffieland en exporteert jaarlijks zo’n twee miljard kilo koffiebonen. En dat zijn aanzienlijke hoeveelheden, want dit komt neer op één derde van de totale wereldproductie aan koffiebonen.
Een hele prestatie, want dit land kent al meer dan 150 jaar deze positie als marktleider in de koffieproductie.
Het klimaat in Brazilië is ideaal voor de Braziliaanse koffieboon, maar tegelijkertijd kan datzelfde klimaat ook een gevaar voor de koffieboon vormen, want het land lijdt, als enige koffieland, aan periodieke vorstperiodes.

HOOGTE

Deze koffiebes groeit op 1100 – 1300 meter boven zeeniveau.

VERWERKEN

De Yellow Bourbon koffieboon wordt verwerkt door de pulped natural methode. De schil van de koffiebes is er bij dit proces vanaf gehaald. Hierdoor blijft het fruitige slijm nog intact tijdens het droogproces. Het plakkerige vruchtvlees zit dus nog aan de koffie vast tijdens het drogen. Dit vruchtvlees heeft een honingsmaak, vandaar dat de koffie een zoete smaak heeft.

Het proces is in zekere zin een compromis tussen de droge (natuurlijke) methode (waarbij de bonen worden gedroogd terwijl ze nog in het fruit zitten) en de natte (gewassen) methode (waarbij alle resten van zacht fruit, inclusief schil en pulp, worden weggewassen voordat de koffie is gedroogd).

bron: sucafína