Koffie soorten

Naast alle zetmethoden staan er vandaag de dag ook veel verschillende koffie soorten op het menu. Denk hierbij aan; zwarte koffie, espresso, latte, cappuccino, cafeïnevrije koffie, latte macchiato, ristretto, cortado en een lungo.

Toch vragen al deze zetmethoden en bereidingswijzen allemaal iets gemeen goede koffiebonen. Want elk bakje koffie valt of staat met kwalitatief hoogwaardige koffiebonen. En laat deze categorie koffiebonen nu ook nog bestaan, namelijk specialty coffee. Specialty coffee wordt gezien als de beste koffie op de markt.

Koffies & Specialty koffie

Maar waarom wordt specialty koffie gezien als hoogwaardige kwaliteitskoffie?
Vele mensen kennen koffie als één smaak, maar dit is verre van waar in het geval van specialty koffie. Dit komt omdat specialty coffee strikt gecontroleerd wordt op beschimmelde en onrijpe bonen. Supermarktkoffie wordt vaak verband in plaats van gebrand, om deze schimmels, die deze categorie koffies wel kent, te camoufleren. En dat verschil proef je!

Daarnaast wordt specialty koffie direct trade ingekocht. Dat wil zeggen van koffieboer, naar importeur tot koffiebranderij. Geen andere tussenkomsten of schakels in de handelsketen. Dit zorgt voor transparante en een traceerbare koffiehandel. Hierdoor krijgt ieder in de keten eerlijk betaald. Door deze eerlijke keten kunnen de boeren rondkomen en investeren in verduurzamingstrajecten.

Hoeksche Branders brandt de koffiebonen ‘slow roast’, zodat de koffie de tijd heeft om de juiste smaken te ontwikkelen. Wist je dat specialty koffie smaakprofielen kent als; melkchocolade, noten, steenfruit en kruidig. Voor een ieder wat wils. We adviseren je graag.

Tijdens het branden van koffie in onze koffiebranderij houden wij rekening met het brandprofiel van elke koffieboon. Een filterkoffie kent namelijk een ander brandprofiel, dan een koffieboon voor een sterke espresso.

De meeste klanten bij ons vragen naar een sterke koffie en dus sterke koffiebonen of espressobonen. Ook de vraag voor koffiebonen voor cappuccino is groot.

Welke koffieboon past bij mij? Welke koffiesmaak spreekt mij aan? Hoe kies je een koffieboon die bij jou smaakprofiel past?

Specialty koffie kent een heel divers smakenpalet aan koffiesmaken. Koffie met chocoladetonen, koffie met notensmaak, kruidige koffies, koffie met fruitsmaken. Het bestaat echt. En vaak is proeven de beste manier om er achter te komen. Of je nu een volautomaat espressomachine hebt van Jura, Philips, De’Longhi, Siemens of Krups óf een halfautomaat espressomachine van Sage of Saeco … geen enkele koffie wordt van topkwaliteit zonder lekkere koffiebonen van goede kwaliteit.

Een ieder kent zijn eigen smaakbeleving … en over smaak valt niet te twisten. Koffie kan je op verschillende categorieën testen; op de body, de nasmaak, de balans van de smaken, zoetheid, zuurheid, bitterheid, geur, de textuur van de cremalaag en de kleur van de cremalaag.

De beste koffie zetten

Koffie soorten

Naast alle zetmethoden staan er vandaag de dag ook veel verschillende koffie soorten op het menu. Denk hierbij aan; zwarte koffie, espresso, latte, cappuccino, cafeïnevrije

Lees verder »