Ethiopië

In Ethiopië bevinden zicht de meeste producenten van koffie. De meeste zijn kleine boeren en de meerderheid blijft koffie verbouwen op traditionele wijze. Hierdoor is de meeste koffie in Ethiopië Djimma verbouwd zonder dat er kunstmest of pesticiden worden gebruikt. Deze koffie is vrijwel geheel handmatig verbouwd, geoogst en gedroogd.

Lalisaa is een term die beschrijft dat iets bloeit en groeit. Deze Lalisaa-koffie, geïnitieerd door het Farmer Hub-initiatief, moedigt sterke teeltmethoden aan, beloont de productie van kwaliteitskoffie en helpt boeren om controle te krijgen over hun deel van de toeleveringsketen door rechtstreeks samen te werken met kleine boeren.

Elk jaar worden nieuwe boeren aangesteld voor een trainingsprogramma dat bedoeld is om boeren te helpen hun opbrengsten en kwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd toegang te krijgen tot nieuwe markten en financiële diensten.

Koffie Ethiopië Djimma

De volledige naam van deze koffieboon is; Qoree Gera Djimma FW Gr. 1.
Het wasstation waar zij de koffiebessen verwerken heet Qoree. Gera is de plaats waar dit station gevestigd is en Djimma de bekende koffieteeltregio.

‘Grade 1’ staat voor ‘graad 1’ en wordt beschouwd als koffie van de hoogste kwaliteit. Klasse 1 en 2 worden namelijk beschouwd als koffiespecialiteit, klasse 3-9 worden geclassificeerd als commerciële koffie (koffie die je in de supermarkt vindt). Graad 1 is vrij van cupfouten en defecten, zoals beschimmelde of onrijpe koffiebonen.

Koffiebonen

HOOGTE

Deze koffiebes groeit op 1975 meter boven zeeniveau.

VERWERKEN

Deze koffie uit Ethiopië verwerken zij in het wasstation Qoree. Alle koffiebessen zijn, door de boeren, selectief en met de hand geplukt. Hierna worden de bessen in een waterbassin gegooid, waar onrijpe bessen blijven drijven en rijpe koffiebessen naar de bodem van het bassin zinken.  De onrijpe koffiebessen worden op deze manier verwijderd.

Hierna worden de rijpe bessen geïnspecteerd op beschadigingen en/of defecten. Daarna worden de koffiebessen verpulverd en 18 tot 24 uur nat gefermenteerd. Na het fermenteren worden de koffiebonen gewassen in schoon water en worden zij op verhoogde bedden te drogen gelegd. De boeren draaien de koffiebonen regelmatig om gelijkmatige droging te garanderen. Dit droogproces duurt ongeveer 14 tot 18 dagen.