Kwaliteit van de koffieboon

De smaak van koffie wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. Voordat er een lekker bakje koffie uit jouw machine komt heeft de koffieboon al een hele reis afgelegd en zijn er al veel facetten geweest die smaak van de koffieboon kan beïnvloeden. De weg die jouw kopje koffie heeft afgelegd delen we op in 3 stappen.

Plukken van de koffiebes

De koffieplant geeft na 3 of 4 jaar zijn eerste kersen af. Voor de beste kwaliteit moeten de rijpe koffiebessen met hand geplukt worden zodat alleen de rijpe bessen van de plant komen. Je kan de rijpe koffiebes herkennen aan zijn diep rode kleur. Afhankelijk van de variëteit (zoals de Yellow bourbon) kan deze bes ook geel zijn.

Washed of unwashed

De volgende stap is al belangrijk in de smaak bepaling van de koffie. Er zijn verschillende methode die gebruikt worden om de koffieboon los te krijgen van de schil van de koffiebes.

  • Washed: bij deze methode worden de koffiebessen in stromend water gelegd en zo komen de takjes en schillen boven drijven. Het vruchtvlees wordt verwijderd om het rotten van de koffiebonen tegen te gaan worden deze 1 tot 2 dagen en soms nog langer gefermenteerd. Daarna worden de bonen te drogen gelegd in de zon of in een droogmachine.
  • Unwashed: Bij de ongewassen methode worden de koffiebessen ongewassen te drogen gelegd in zon. regelmatig worden de bessen omgekeerd en na ongeveer 4 weken is de koffiebes volledig droog. Doormiddel van een pelmachine worden de schillen van de koffiebessen verwijderd en blijft alleen de koffieboon over.

Dit proces van koffiebes tot koffieboon bepaald al een groot gedeelte van de kwaliteit en smaak. De volgende stap is het brandproces van de koffiebonen.