De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Hierna hebben er door de jaren heen verschillende bereidingswijzen van koffie voorgedaan. De meeste bereidingswijzen zijn nog geen honderd jaar oud. De traditionele manier is het koken van gemalen koffie in een potje, bekend als Turkse koffie. In de negentiende eeuw wordt in Frankrijk de druppelbereiding ontwikkeld. Dan nog niet met filters, maar meer als perculator zetmethode. In 1908 kwam de volgende vernieuwing uit; de koffiefilter. Enkele jaren later ontdekte de Italiaan Alfonso Bialetti de mokapot, ook wel perculator of espressopotje genoemd. In de jaren dertig verscheen in Frankrijk de glazen cafetière (ook bekend als de French press)Eind jaren dertig kwam daarnaast het Zwitserse merk Nestlé op de markt met de productie van de beroemde oploskoffie ; Nescafé. Het espressoapparaat is de laatste doorontwikkeling in rij. Inmiddels kennen we ook zetmethoden als; Aeropress, de sifon of siphon (wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan), chemex, Hario V60, de espressomachine en het filterapparaat.

Koffie is na water, de meest gedronken drank in Nederland. In totaal bestaan er drie soorten koffiebonen; de Arabica, de Robusta en de Liberica koffieboon. Arabica en Robusta koffiebonen worden met name geproduceerd voor consumptie. 100% Arabica koffie is wat velen van ons zullen kennen als koffie. Arabica koffie beslaat ongeveer 70% van de koffieoogst. 30% van de koffieproductie bestaat uit Robusta bonen. Robusta koffiebonen hebben van nature een wat bittere smaak, daar waar Arabica bonen meer verfijnde en zoete smaken kent.

Wat is Specialty coffee

We komen het steeds vaker tegen de term “specialty coffee” maar wat is nu eigenlijk deze term? Specialty coffee staat voor koffiebonen van de hoogste kwaliteit. De term specialty coffee werd voor het eerst gebruikt door Erna Knutsen in 1974. Uiteindelijk heeft de SCA(Specialty coffee assosciation) bepaalde kwaliteitsrichtlijnen opgesteld waar koffie aan moet voldoen voordat deze de naam “specialty coffee” mag dragen. De koffie wordt beoordeeld op verschillende punten zoals aroma’s, aciditeit, smaak, body, balans en nog meer punten. Uiteindelijk kan de koffie een score krijgen van maximaal 100 punten. Specialty coffee moet een minimale score hebben van 80 punten om deze naam te mogen dragen. Maar waardoor wordt nu die kwaliteit van de koffieboon bepaald? 

Specialty coffee is dus geen speciale koffie maar koffie van een hoog kwaliteitsniveau

Specialty coffee van Hoeksche Branders

De koffiebonen van Hoeksche Branders voldoen allemaal aan de norm specialty coffee. Deze koffiebonen hebben allemaal een cupping score van boven de 80 punten. Dat verschil in kwaliteit proef je in de koffie. Met deze espresso koffiebonen haal je kwaliteitskoffie in huis.

Specialty coffee

Kwaliteit van de koffieboon

De smaak van koffie wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. Voordat er een lekker bakje koffie uit jouw machine komt heeft de koffieboon al een hele reis afgelegd en zijn er al veel facetten geweest die smaak van de koffieboon kan beïnvloeden. De weg die jouw kopje koffie heeft afgelegd delen we op in 3 stappen.

Plukken van de koffiebes

De koffieplant geeft na 3 of 4 jaar zijn eerste kersen af. Voor de beste kwaliteit moeten de rijpe koffiebessen met hand geplukt worden zodat alleen de rijpe bessen van de plant komen. Je kan de rijpe koffiebes herkennen aan zijn diep rode kleur. Afhankelijk van de variëteit (zoals de Yellow bourbon) kan deze bes ook geel zijn.

Washed of unwashed

De volgende stap is al belangrijk in de smaak bepaling van de koffie. Er zijn verschillende methode die gebruikt worden om de koffieboon los te krijgen van de schil van de koffiebes.

  • Washed: bij deze methode worden de koffiebessen in stromend water gelegd en zo komen de takjes en schillen boven drijven. Het vruchtvlees wordt verwijderd om het rotten van de koffiebonen tegen te gaan worden deze 1 tot 2 dagen en soms nog langer gefermenteerd. Daarna worden de bonen te drogen gelegd in de zon of in een droogmachine.
  • Unwashed: Bij de ongewassen methode worden de koffiebessen ongewassen te drogen gelegd in zon. regelmatig worden de bessen omgekeerd en na ongeveer 4 weken is de koffiebes volledig droog. Doormiddel van een pelmachine worden de schillen van de koffiebessen verwijderd en blijft alleen de koffieboon over.

Dit proces van koffiebes tot koffieboon bepaald al een groot gedeelte van de kwaliteit en smaak. De volgende stap is het brandproces van de koffiebonen.

Brandproces van de koffiebonen

De taak van de koffiebrander is om de het beste uit de koffieboon naar boven te halen. Tijdens het brandproces ondergaat de koffie verschillende fases waarin de smaak bepaald wordt van uiteindelijk jouw kopje koffie. Elke koffieboon heeft zijn eigen karakter door. Dit komt door verschillende aspecten zoals variant koffieplant, hoogte waar de plant groeit en het verwerkingsproces. Een vaste eigenschap van een Specialty coffee branderij is dat zij de koffie langzaam branden ook wel “Slow Roast” genoemd. Hierdoor heeft de koffieboon voldoende tijd om alle smaken te ontwikkelen. Ook worden deze koffiebonen vaak wat lichter gebrand ook wel “light roast of medium roast genoemd” dan bijvoorbeeld reguliere koffies. hierdoor blijven er meer smaken in de koffiebonen over en minder bitters. 

Beste koffie roast