Beschrijving
HOOGTE
De koffiebonen van uit Colombia Argote groeien tussen de 1.950 en 2.000 meter boven zeeniveau.
VERWERKING
De Colombiaanse koffieboon van de Argote familie wordt met de hand geplukt en ontpulpt. Hierna worden de bonen gewassen met bergwater en tussen de 18- en 24 uur gefermenteerd. Vervolgens droogt de zon de koffiebonen op betonnen patio’s en verhoogde ‘laden’. Uiteindelijk sorteren, pellen en verpakken de koffieboeren de koffiebonen op de familieboerderij ‘Argote’.
OVER Colombia Argote
Binnen Nariño is de hoogte waarop het dorp Colón ligt misschien wel het meest unieke kenmerk van deze koffie: aan de ene kant laat de vorm van de bergen hier de warme, vochtige wind uit de vallei ’s nachts omhoog waaien, waardoor koffieteelt hier levensvatbaar is op hoogtes die elders de kwetsbare struiken zouden doden. Aan de andere kant vinden koude passaatwinden uit het zuiden zijn weg naar deze regio.
Deze uitwisseling van koude en warme invloeden zorgt ervoor dat de temperatuur hier schommelt tussen 7 en 30 graden Celsius, waardoor dit de koffie dwingt vast te houden aan de productie van meer suikers, de oplosbare stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zuurgraad van de koffie. Deze dromerige omstandigheden zijn anders dan we ooit ergens ter wereld hebben gezien, en geven deze koffie zijn prachtige zuren, zacht mondgevoel en uitgesproken aroma’s.
De familie regelt het gehele proces van produceren, oogsten en nat- en droog malen geheel zelf. Deze koffiesoort produceren zij zonder gebruik van pesticiden. Daarnaast heeft de familie de kwaliteit van de koffie hoog staan, waardoor zij zelf de bonen inspecteren op bladroest (beter bekend als koffieroest). Een bladziekte (schimmel) die, al meer dan 140 jaar, een bedreiging vormt voor de Arabica-koffieplant.
In 2015 heeft de familie uit Colombia een pelmachine geïnstalleerd om directe export van de koffieboon mogelijk te maken.
Het jaar daarop bouwde de familie overdekte en verhoogde droogbedden voor de koffieboon en installeerde fermentatietanks. Daarna werden individuele kavels voor de koffieboeren gemaakt, waarna degenen met de beste kwaliteit werd beloond met een premie van 1 dollar per kilo. Ook proeven met organische mest zijn in dit dorp in 2017 gestart. In 2018 vond de eerste directe export van de koffiebonen naar een koffiebrander plaats.
De namen van alle producenten drukken zij sindsdien ook op de verpakkingszakken. Argote vindt het belangrijk dat elke zak van 35 kg koffie volledig traceerbaar is. Daarom staat de werkelijke koffieboer op elke koffiezak. Hierdoor kunnen wij, van Hoeksche Branders, nog specifieker aan jullie vermelden welke koffieboer de koffiebonen in onze webshop produceert.
Leuk weetje ; de verkoop van vijf containers van deze koffiespecialiteit via directe verkoopkanalen zorgt er voor dat de koffieboeren voldoende geld hebben om iedereen daar te voorzien van voldoende voedsel, gezondheidszorg en onderwijs.