Steeds populairder wordt cafeïnevrije koffie maar wat is nu eigenlijk cafeïnevrije koffie en hoe wordt dit gedaan.
Om cafeïnevrije koffiebonen “ook wel decaf genoemd” te krijgen moeten deze eerst decafeineren worden. Eigenlijk is voor cafeïnevrije koffie de benaming decaf een stuk beter want de koffie is nooit helemaal cafeïne vrij. Er blijft namelijk altijd een klein beetje cafeïne over in na het decafeïneren. Er zijn verschillende processen hoe dit gedaan kan worden maar de beste methode is de Swiss Water methode. Zo is ook onze Guatemala Primavera Decaf ook via de Swiss Water methode gedecafeïneerd.
Swiss Water biedt een alternatief voor consumenten die te maken hebben met methylchloride (MC) en ethylacetaat (EA) processen. Deze waterverwerking gebruikt geen toegevoegde chemische verbindingen. Hierdoor behoudt deze koffie de biologische certificering en kunnen klanten worden verzekerd van de afwezigheid van extra chemicaliën.
De moeilijkheid om cafeïnevrij te maken is dat veel van de smaakstoffen die koffie een uitstekende smaak geven, net als cafeïne in water oplosbaar zijn. Daarom moet elke methode van cafeïnevrij maken het cafeïnemolecuul eruit halen en verwijderen, terwijl zoveel mogelijk van de smaakstoffen behouden blijven.
Het proces begint met een partij groene koffiebonen die in water worden gedrenkt om de cafeïne te verwijderen. In water worden ook veel van de smaakstoffen verwijderd, maar maak je geen zorgen; bij decafeïneren met de methode Swiss Water is dit niet het geval. Hierdoor blijven veel meer smaken behouden. Een hoogstaande cafeïne vrije koffie dus!
Deze eerste partij bonen wordt vervolgens weggegooid. Dit proces hoeft maar één keer te gebeuren, omdat het mengsel dat wordt geproduceerd door het weken van die bonen, groene koffie-extract (GCE) genoemd, kan worden gehandhaafd en hergebruikt om veel partijen koffiebonen cafeïnevrij te maken.
Het principe achter WP is dat water slechts een bepaalde hoeveelheid smaakstoffen en cafeïne kan opnemen voordat het volledig verzadigd is. Wanneer water volledig verzadigd is, kan het geen smaakstoffen meer opnemen (en verwijderen), zelfs niet als ze in de koffie zitten. Die eerste partij bonen creëerde een volledig verzadigd watermengsel, de GCE. Om de bonen te verwerken voor cafeïnevrij maken, wordt de GCE door een filter geleid om alleen de cafeïne te verwijderen.
Nu is de GCE volledig verzadigd, behalve cafeïne. Wanneer een nieuwe partij koffiebonen in de GCE wordt geplaatst, is cafeïne de enige verbinding van de nieuwe bonen die in de GCE wordt geaccepteerd, al het andere blijft in de bonen (waaronder dus de hoogstaande smaken), omdat de GCE al verzadigd is met die chemicaliën en niet in staat is ‘ meer’ op te nemen.
Emmastraat 2C
3274AC Heinenoord
Winkel openingstijden: