Beschrijving
OVER Myanmar Hopong
Sinds kort maakt Myanmar Hopong koffiespecialiteiten, maar doet dit met indrukwekkende snelheid en resultaten. De koffieboeren van Coop Hopong waren in staat om in slechts één jaar tijd koffieboeren uit twee dorpen te organiseren om gezamenlijk hun allereerste partij zongedroogde natuurlijke koffie te verwerken – en dankzij Sara Morrocchi zelfs in hetzelfde seizoen een exportpunt te vinden.
Na jaren stiekem opium te produceren voor drugsbaronnen terwijl ze werden vervolgd door de autoriteiten enerzijds en verkopen van slecht verwerkte koffie aan tussenpersonen anderzijds hadden de Hopong-boeren er genoeg van. Ze gingen op zoek naar een nieuwe manier van leven. Via sociale media kwamen ze erachter dat andere boerderijen hulp kregen van een ngo om natuurlijke producten van hoge kwaliteit te creëren. Ze namen een grote sprong in het diepe en omarmden de productie van speciale koffie volledig en werden echt onafhankelijk.
De boeren van het dorp Long Hay hebben in 2017 een eerste proefbatch van slechts drie zakken voor ons kunnen maken, die door This Side Up zo dun mogelijk over Europa zijn verspreid. Drie jaar later heeft het woord zich verspreid naar zes naburige gemeenschappen, waarvan we alle oogsten aanbieden in het seizoen 2020/2021. Wat betreft smaaktonen: een constante in deze koffies is hun zuiverheid en een typisch dikke bananenzoetheid, gecombineerd met ondertonen van tropisch of rood fruit.
HOOGTE
1.100 – 1.600 meter boven zeeniveau
VERWERKEN
In de zon gedroogd natuurlijk proces. De koffiebessen worden met de hand geplukt door leden van de Hopong-gemeenschap in de vroege uurtjes van de dag. Zodra de inzameling is voltooid, leveren de leden de koffiebessen aan bij de droogstations van Hopong. Bij levering worden de koffiebessen gezeefd en met de hand gesorteerd tot ongeveer 95% bes rijpheid. Volledig rijpe bessen worden vervolgens op verhoogde bedden geplaatst. Langzaam drogen is een prioriteit en de droogtijden variëren van 13-17 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle kavels zijn per dag gescheiden en de leveringen van alle leden zijn volledig traceerbaar.
Achtergrond Myanmar Hopong
Hopong is een gemeente in het Taunggy-district in de zuidelijke staat Shan. Het maakt deel uit van een zelfbeheerde zone onder leiding van de etnische groep Pa-O. Het verbouwt al tientallen jaren koffie, maar de productie is erg onstabiel. De koffiebesprijs is erg laag en de meeste boeren zijn niet geïnteresseerd in koffieteelt. Cheroot-blad – dat wordt gebruikt om sigaren te produceren – is een ander marktgewas dat beschikbaar is in het gebied. Maar nogmaals, de prijzen zijn niet aantrekkelijk voor boeren. Omdat zowel koffie als cherootblad niet winstgevend zijn, concentreren de meeste boeren zich op het verbouwen van papaver – een bloem waarvan het sap wordt gebruikt om opium te produceren. De papaverproductie is niet legaal in Myanmar. Om die reden stelt het boeren bloot aan allerlei gevaren. Uitbuiting en manipulatie door machtige en rijke drugsbaronnen enerzijds. Het stelt boeren ook bloot aan het doelwit worden van door de overheid geleide expedities om de papaverplantages uit te roeien. In veel opzichten zitten boeren gevangen tussen macht en gelddynamiek. Hopong-gemeenschappen leerden bijna bij toeval over speciale koffie. Via sociale media leerden ze over een paar naburige gemeenschappen die speciale zongedroogde natuurlijke koffie produceerden. Ze hoorden van een door USAID gefinancierde organisatie die technische en kwaliteitscontroletrainingen gaf onder deze gemeenschappen om de kwaliteit van kersen te verbeteren. Ten slotte kwamen ze erachter dat internationale inkopers van specialty koffie de koffie kochten en dat deze eindelijk in koffiewinkel in de VS zou verschijnen.