Waar komt koffie vandaan?

De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Hierna hebben er door de jaren heen verschillende bereidingswijzen van koffie voorgedaan. De meeste bereidingswijzen zijn nog geen honderd jaar oud. De traditionele manier is het koken van gemalen koffie in een potje, bekend als Turkse koffie. In de negentiende eeuw wordt in Frankrijk de druppelbereiding ontwikkeld. Dan nog niet met filters, maar meer als perculator zetmethode. In 1908 kwam de volgende vernieuwing uit; de koffiefilter. Enkele jaren later ontdekte de Italiaan Alfonso Bialetti de mokapot, ook wel perculator of espressopotje genoemd. In de jaren dertig verscheen in Frankrijk de glazen cafetière (ook bekend als de French press)Eind jaren dertig kwam daarnaast het Zwitserse merk Nestlé op de markt met de productie van de beroemde oploskoffie ; Nescafé. Het espressoapparaat is de laatste doorontwikkeling in rij. Inmiddels kennen we ook zetmethoden als; Aeropress, de sifon of siphon (wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan), chemex, Hario V60, de espressomachine en het filterapparaat.

Koffie is na water, de meest gedronken drank in Nederland. In totaal bestaan er drie soorten koffiebonen; de Arabica, de Robusta en de Liberica koffieboon. Arabica en Robusta koffiebonen worden met name geproduceerd voor consumptie. 100% Arabica koffie is wat velen van ons zullen kennen als koffie. Arabica koffie beslaat ongeveer 70% van de koffieoogst. 30% van de koffieproductie bestaat uit Robusta bonen. Robusta koffiebonen hebben van nature een wat bittere smaak, daar waar Arabica bonen meer verfijnde en zoete smaken kent.

Gastroback-waterkoker-sfeerfoto
Koffiekrant

// Thee assortiment

Naast onze koffiebranderij, hebben we inmiddels ook een breed assortiment thee en thee accessoires. Losse thee is van oudsher dé manier om thee te zetten.

Lees verder »
Koffiebes
Koffiekrant

Wat is Specialty coffee

We komen het steeds vaker tegen de term “specialty coffee” maar wat is nu eigenlijk deze term? Specialty coffee staat voor koffiebonen van de hoogste

Lees verder »