De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Hierna hebben er door de jaren heen verschillende bereidingswijzen van koffie voorgedaan. De meeste bereidingswijzen zijn nog geen honderd jaar oud. De traditionele manier is het koken van gemalen koffie in een potje, bekend als Turkse koffie. In de negentiende eeuw wordt in Frankrijk de druppelbereiding ontwikkeld. Dan nog niet met filters, maar meer als perculator zetmethode. In 1908 kwam de volgende vernieuwing uit; de koffiefilter. Enkele jaren later ontdekte de Italiaan Alfonso Bialetti de mokapot, ook wel perculator of espressopotje genoemd. In de jaren dertig verscheen in Frankrijk de glazen cafetière (ook bekend als de French press)Eind jaren dertig kwam daarnaast het Zwitserse merk Nestlé op de markt met de productie van de beroemde oploskoffie ; Nescafé. Het espressoapparaat is de laatste doorontwikkeling in rij. Inmiddels kennen we ook zetmethoden als; Aeropress, de sifon of siphon (wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan), chemex, Hario V60, de espressomachine en het filterapparaat.

Koffie is na water, de meest gedronken drank in Nederland. In totaal bestaan er drie soorten koffiebonen; de Arabica, de Robusta en de Liberica koffieboon. Arabica en Robusta koffiebonen worden met name geproduceerd voor consumptie. 100% Arabica koffie is wat velen van ons zullen kennen als koffie. Arabica koffie beslaat ongeveer 70% van de koffieoogst. 30% van de koffieproductie bestaat uit Robusta bonen. Robusta koffiebonen hebben van nature een wat bittere smaak, daar waar Arabica bonen meer verfijnde en zoete smaken kent.

Filterkoffie Hoeksche Branders

‘Filterkoffie’

Will jij jouw ideale filterkoffie zetten dan is ook hier het beste om de koffiebonen net voor het zetten te malen. Filterkoffie is grover gemalen

Lees verder »
Koffiebonen

MIJN KOFFIEBOON EN IK!

Welke koffieboon past bij mij? Welke smaak spreekt mij aan? Hoe kies je een koffieboon die bij jouw smaakprofiel past? Wij van Hoeksche Branders merken

Lees verder »